Hakkımızda

Dünya’da her 5 kişiden biri, yaşamları sırasında alerjik problemler yaşamaktadır. Ülkemiz nüfusunun % 25-30’u alerjik hastalıkların bir veya daha fazlasından etkilenmektedir. Küresel ısınma, ozon tabakasının delinmesi, endüstriyel maddeler, genetiği değiştirilmiş hormonlu gıdalar, iç ve dış ortam hava kirliliği gibi nedenlerin, son yıllarda alerjik hastalıkların sıklığındaki artışta rolü olduğu düşünülmektedir. Alerjik hastalıkların nedenleri arasında polenler küresel bir sorundur. Özellikle bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjiler artmaya başlamakta, ilginç bir tesadüf olarak da 2019’ dan beri pandemiye neden COVİD-19 hastalığı ve polen alerji semptomları birbirine oldukça benzerlik göstermektedir. 

Atmosferik polen tahmin web sayfamız ile, toplumumuzda çok sık görülen ve giderek sayıları artan astım ve alerji hastalarına hizmet etmek ve destek olmak için buradayız. Sağlığınız ve esenliğiniz çalışmalarımızın merkezinde yer almaktadır. Amacımız, özellikle alerji ve astım hastası erişkinler ve çocukları polen alerjisi konusunda bilgilendirerek yaşam kalitelerini arttırmaktır. Alerjik duyarlılığı olan kişilerin tedavilerini desteklemek ve bitkilerin polinizasyon (tozlaşma) dönemlerinin önemini göstermek istiyoruz. Özellikle polinizasyon dönemlerine yönelik hazırlanma ve korunma hakkında tavsiyeler vererek, solunum yolu alerjilerinizi yönetmeye yönelik genel ipuçları vereceğiz. Polen döneminde alerjik yakınmaları olan siz değerli Ankaralılar’a web sayfamızın yararlı olacağını umuyoruz.

‘’Atmosferik Polen Gözlem, Tahmin ve Uyarılar Çalışması’’, Ankara Üniversitesi’nde, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve İstinye Üniversitesi araştırmacıların hazırladığı disiplinler arası bir ortak projedir. 1989 yılında Ankara’ da başlatılan volumetrik yöntem ile atmosfer polen izleme çalışmaları, üniversitemizin yetiştirdiği bilim adamları ile ülkemizde birçok ilimizde yaygınlaştırılmıştır.

2019 yılında Ege Üniversitesi ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü işbirliği ile ‘’ İzmir Polen Alerji Bülteni’’ web sitesi ( https://polenalerji.ege.edu.tr/ ) oluşturulmuştur. Başkent Ankara’da ise 23.09.2021 tarihinde Ankara Üniversitesi Rektörlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında “Atmosferik Alerjik Polen Gözlem, Tahmin ve Uyarılar” konusunda bilimsel/teknik iş birliği protokolü imzalanmıştır.

Ankara Üniversitesi öncülüğünde ‘’Alerjik Polen Çalışma Grubu’’ farklı uzmanlık alanlarına sahip deneyimli araştırmacılardan meydana gelmektedir. Bu grup Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik ve Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları İmmünoloji ve Alerjik Hastalıkları Anabilim Dalları ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı web yazılım uzmanlarından oluşmaktadır.

“Atmosferik Alerjik Polen Gözlem, Tahmin ve Uyarılar” sayfamızın sizlere daha faydalı olması için  sayfa kullanım konusunda hazırladığımız rehberi lütfen izleyiniz.

 

Prof. Dr. Nur Münevver PINARAnkara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı
Prof. Dr. Sevim BAVBEKAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları İmmunoloji ve Alerjik Hastalıklar Bölümü
Dr. Öğretim Üyesi Şenol ALANBülent Ecevit Üniversitesi Aerobiyoloji Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü
Dr. Aydan ACAR ŞAHİNAnkara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı
Prof. Dr. Zeynep MISIRLIGİL (Danışman)İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi
Barış OKUMUŞ (Bilgi İşlem Daire Başkanı)Ankara Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Muhittin ALTINKAYAAnkara Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı - Yazılım Grup Sorumlusu
Muhammed Çağlar TUFAN (Lisans Öğrencisi)Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 
Resul DUMAN (Yüksek Lisans Öğrencisi)Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı